Stort intresse för öländskt och småländskt mathantverk

För första gången håller Svensk Lantmat den 5 mars sitt årsmöte i Kalmar. Föreningen samlar drygt 150 småskaliga livsmedelsproducenter. I samband med årsmötet arrangeras en studieresa på Öland för att se vad några av de lokala medlemmarna har att erbjuda. Ölandschoklad, Ölands örtagård, Havtornsgården i Triberga är några av stoppen innan turen avslutas med besök på Västersläts gårdsbutik och slakteri och Fredrikssons Smakglädjebutik i Kalmar.

— Intresset för årets studieresa och årsmöte är extra stort, berättar Karin Olsson från Hagby musteri, som är föreslagen som regionansvarig och till styrelsen för 2017. I år är det nästan dubbelt så många anmälda som det brukar vara. Detär ju ett gott betyg på Ölands och Kalmar läns dragningskraft. Vi kan erbjuda både många verksamheter och ett bra läge.

— Öland och resten av Kalmar län ligger ju också långt fram när det gäller småskalig matproduktion, här behöver man inte åka långt för att hitta en gårdsbutik med närodlade ingredienser. Men det är trots det lätt att känna sig ensam och därför är samarbete och nätvekande mellan oss som håller på så viktigt. Jag hoppas att vi ska bli många nya medlemmar här i regionen, avslutar Karin.

I Svensk Lantmat samlas en mångfald av företag, gårdsbutiker, caféer, restauranger, självplock, internetbutiker och producenter som säljer till återförsäljare. För att få märka sina produkter med den gemensamma logotypen krävs att råvaran är svenskodlad.